Tuesday, March 26, 2019

את זה צריך לקרוא מי שיש לי ילד/ה בן 8. או נכד/ה. או שבקרוב יהיו לו

https://www.haaretz.co.il/family/nitzanwaisberg/BLOG-1.7046747

אבל ברור שבמשפחה שלנו אין כאלה דברים

מומלץ גם לצפות בקליפ, אבל רק אחרי שקוראים את הכתבה
זה לא איכס ולא פויה, ולא כל המילים האלה שאם נגיד אותן שלוש פעמים לכיוון מזרח אז המציאות תיעלם, כמו הפלסטינים



הקליפ הפורנוגרפי שסביר להניח שילדיכם צפו בו
אם ילדיכם בני תשע ומעלה, הם בטח כבר ראו את הקליפ המיני הבוטה לשיר "מים" של דודו פארוק. אפשר בכל פעם לסמן "אויב" חדש ולדרוש מיוטיוב להסיר את הסרטון שלו מהרשת, כפי שהורים דורשים בימים אלה לגבי הקליפ הזה, ואפשר גם למנף את זה לדיון בריא וחשוב על מיניות

ניצן ויסברג | |דברים שלמדתי מילדיי
פורסם ב-24.03.19

בקבוצת הוואטסאפ הכיתתית של בתי בת ה-9 עבר סרטון. זה הקליפ לשיר "מים" של דודו פארוק, הבחור שגם עושה הופעות לבר ובת מצווה. הסרטון לא עבר רק בקבוצה של בתי, אלא בעוד הרבה מאוד קבוצות, כל כך הרבה קבוצות של ילדים שהורים מכל הארץ התגייסו להוריד אותו מאתר יוטיוב. הם לא הצליחו, אבל גם אם היו מצליחים, האם זה מה שיפתור את הבעיה? האם סימון אויב חדש וחיסולו, במקום לקיחת אחריות על ילדינו, תשנה משהו? אני בספק. "אויבים" חדשים יצוצו במקומו.
אבל לפני הכל, למה הסרטון הזה כל כך מטריד הורים? כי מדובר בפורנוגרפיה, ולא פורנוגרפיה של קצת ציצי באיזה פלייבוי שחוק, אלא בפורנוגרפיה דפוקה ומעוותת שיכול ליצור רק מי שנשחקו אצלו לגמרי סיפי הגירוי מרוב חשיפה לפורנוגרפיה.
מחקרים מראים שהגיל הממוצע בו ילדים נחשפים לפורנוגרפיה היום הוא תשע. ילדים בני תשע מתחילים כבר את גיל ההתבגרות (בין השאר בגלל הורמונים מרובים, אליהם הם נחשפים מהסביבה והמזון. אבל זה למאמר נפרד), מה שאומר שמדובר בתקופה של עוררות מינית. היא פוגשת ילדים שונים בשלבים שונים וצורות שונות, אבל פורנוגרפיה מתקבלת אצל חלק גדול מהם כגירוי. הבעיה היא שהם לא יודעים מה לעשות עם זה, כי זה מגיע במנותק מבשלות פיזית, רגשית, קוגניטיבית ומהמציאות שלהם.
חשבו על זה, עוד לפני שהם דמיינו כיצד תרגיש נשיקה ראשונה עם ילד או ילדה מהכיתה, הם כבר ראו תצוגה כלשהי של מין, לפעמים אלים, בדרך כלל נצלני, תמיד לא מציאותי, ומעל הכל מנותק באופן מהותי מאהבה ואינטימיות.
לבת שלי אין טלפון חכם, אבל לכל חבריה לכיתה יש, והם ראו את הקליפ, אז בפועל, זה לא שינה שלבת שלי אין טלפון חכם. אם יש לכם ילדים בני תשע, קחו בחשבון שהם ככל הנראה נחשפו לפורנוגרפיה. צריך להפנים את זה ולהתמודד עם זה, לא להתעלם מזה, ובטח שלא למצוא בכל פעם "רשע" חדש ולחשוב שאם רק ייחסם, הבעיה תיפתר. מי שמתחמק מאחריותו ההורית מפספס כאן הזדמנות.
יותר מאי פעם, להורים אין היום פריווילגיה להיות במבוכה מהעובדה שהם חייבים לשוחח עם ילדיהם על מיניות בריאה. שיח כזה הוא צו השעה. אם פעם חלק מאיתנו למדו על מין מחברים, ספרים וטלוויזיה, היום מיניות בריאה דורשת התערבות הורית כבר בגיל הגן. הגיע הזמן שבכל גן יתקיימו מפגשי חובה להורים ולאנשי צוות בנושא מיניות בריאה והאופן הנכון לתקשר אותה לילדים, ושאחר כך מפגשים כאלה יתקיימו בכל שנה או שנתיים עד סוף התיכון.

ועד שזה יקרה, אולי הדברים הבאים שאנחנו מיישמים בבית יוכלו לעורר בכם השראה:
1) לדבר על מיניות בריאה זה לא "אירוע", אלא משהו שמתרחש באופן שותף. החל בשימוש במילים נכונות ומפורשות לתיאור אברי המין (פין ופות בעברית), דרך היחס לעירום, מגע, היריון ולידה וכלה בפרטיות וגבולות. מיניות בריאה לא מנותקת מחיי היומיום שלנו, בהתאם לגילים השונים של הילדים.
2) מטפחים אהבה לגוף, הנאה ממגע מרצון, ולגיטימציה מלאה לגבולות של הגוף הפרטי. מי שלא רוצה שיגעו בו, אפילו אם זה "רק דגדוג", מקבל את רצונו בכבוד ומיד. אנחנו כבני משפחה מלטפים ומתחבקים, מתכרבלים יחד במיטה ונותנים נשיקות, ותוך כדי אנחנו לומדים מה נעים ולא נעים למי מאיתנו, ומבהירים עד כמה זה חשוב לומר איפה הגבולות של כל אחד מאיתנו עוברים ועוד יותר חשוב לכבד אותם אצל אחרים.
3) אנחנו מדברים על כך שיש דברים שאינם מתאימים לילדים באינטרנט. עם הבן הגדול כבר שוחחנו על כך שחשיפה לפורנוגרפיה לפני שמתנסים במין באופן אישי היא לא טובה, שזה קצת כמו לראות סרט לפני שקוראים את הספר. זה סוגר את היכולת לדמיין לבד וליצוק משמעות אינדיבידואלית. השיחה לא נעשתה ברוח של איסור, אלא של הסברת הרציונל, תוך מתן תחושה שאנחנו סומכים עליו.
4) אנחנו מזכירים לילדים חזור והזכר ובאופן מפורש שאנחנו כאן בשבילם, תמיד, ושהם יכולים לדבר איתנו על הכל.

מיניות בריאה היא זכות בסיסית של כל חברה. מערכת החינוך היתה צריכה להתגייס כדי לייצר "ברית מבוגרים", שתתמוך בצוות החינוכי ובהורים בהתמודדות חסרת התקדים שלהם עם חשיפת ילדיהם לפורנוגרפיה. ההפקרות הזו פוגעת בסופו של דבר בחופש של ילדינו להתפתח לבני אדם שמסוגלים לחוות סיפוק ואינטימיות. מגיע לילדים שלנו להיות בני אדם מאושרים, מחוברים וצומחים.

ניצן ויסברג היא מרצה ויועצת לחדשנות עיצובית

Wednesday, March 20, 2019

מאמר ענייני, מנומק, וזהיר בעניין ההתדרדרות של מדינת ישראל

אמנם מלפני חדשיים, אבל לא ממש השתנה משהו
ובגלל שהמאמר כל כך זהיר, יבש, ומנומק בהגיון -  זה לא ממש מעניין מישהו, בישראל 2019
https://www.haaretz.co.il/opinions/.premium-1.6867332

שימו לב לזה: תגובה מס. 7, של אלי בובליל מרמת-גן, שהוא איש רציני בעיני, מסכמת במשפט חכם אחד, מדוע נתניהו עדיין מאד פופולרי. ספוילר: כי יש תחושה שנפלא כאן

אזהרה לשמאל הישראלי הנכחד: לא לזלזל בתגובה הזאת


שובר הסף גובר על שומרי הסף
מאת: עוזי בנזימן
"הארץ" דעות, 22.1.2019

בספרו "הבטחה עם שחר" משחזר רומן גארי את הלכי הרוח בצרפת בתקופה שבה היא נכנעה לגרמניה הנאצית: את אווירת הטרור הפנימי בשלטון וישי, ששתל בציבור חרדות מפני דחליל של אויב הרוחש בכל מקום ("גיס חמישי" קומוניסטי); את הכמיהה למנהיג צבאי חזק שיידע לחלץ את המדינה ממצוקתה; את נטיית הלב של האזרח הקטן להסתגל למצב, להתרכז בפתרון בעיות היום־יום שלו ולהשליך את יהבו על המנהיג הסמכותני (המרשל פטן); את האמונה העממית שהמנהיג שם את טובת המדינה בראש מעייניו, ודוחק הצדה את שנאותיו הפרטיות והעדפותיו האישיות; את החולשה האנושית המוכרת — לקבל את הדין, להיכנע לכוחות חזקים ממך.

גארי שם את האצבע על האופן המתמשך, הבלתי מוצהר, של התהליך שעבר על צרפת באותם ימים. הוא ממשיל אותו (בלשונו) לבבונג מורעל שהרגלי החיים מסכו טיפין טיפין לתוך גרונותיהם של הצרפתים, שלמדו להסכין עם הטעם המתקתק של ההשפלה ושל הכניעה למציאות המתהווה. אנשים מכל שדרות הציבור, בהם חכמים, ספקנים, אנשי רוח מלאי חמלה, נכנעו לטבע האדם ולעוצמת הפיתוי הגלומה בו — להשלים עם המצב ולהסתגל אליו.

עם כל ההבדלים המתבקשים, האיפיונים הללו תקפים גם בישראל של ראשית 2019. בשלוש השנים האחרונות חווה החברה הישראלית תהליך דומה של התרגלות לנורמות שלטוניות מידרדרות מבלי שקמים בתוכה די כוחות כדי לעצור את המפולת. התופעות שאיבחן הסופר הצרפתי באוטוביוגרפיה שוברת הלב שלו (ושכמותן זוהו בחברות אחרות שנקלעו למשברים חמורים) צפות גם כאן ועכשיו.

הציבור הישראלי, כמו העם הצרפתי ב–1940 על פי עדותו הנוקבת של רומן גארי, משלים עם ניוון השרירים שאחז בו משום שמערכת החיסון שלו מורעלת בשיטתיות

גלעינה של הפורענות הזאת נעוץ בכרסום המתמשך במעמדה של הנורמה הראויה. מוסכמות מוסריות שהחזיקו מעמד במרחב הישראלי במשך עשרות שנים ועיצבו את ציפיותיהם של האזרחים מההנהגה ובהתאם לכך את פניה של המדינה, מתרסקות מדי יום ונהפכות למושא לזלזול ובוז. את מקומן תופס עולם ערכים חדש, כביכול עדכני וראוי יותר, אך גם הוא משתנה בהתאם לצרכיו המזדמנים של השלטון. למעשה מיטלטלת המדינה בזעזוע מושגי בלתי פוסק, שבו הסף הנורמטיבי מתנמך והולך, ומותיר את הציבור תועה ומבולבל.

פרשיות השחיתות שבהן נחקר בנימין נתניהו ממחישות זאת היטב. מלכתחילה, בהתאם לתפישה המוסרית המקובלת לפני 2016, ההתנהגות המיוחסת לראש הממשלה (קבלת מתנות שערכן המצטבר כמיליון שקלים, שימוש לא הוגן בכספי המדינה לצרכיו הפרטיים, ניצול כוחו הרגולטורי להעדפת בעלי עניין) נחשבה למעשים מגונים, בלתי ראויים, פסולים מכל וכל. ראש הממשלה ועושי דברו, בגיבויה הגורף של סיעת הליכוד בכנסת, רידדו את משמעותה המושחתת של התנהגותו, והציבו סף חדש לבחינתה: האם היא פלילית או לא.

משהחל ההליך הפלילי (חקירת המשטרה), הציבו נתניהו ועושי דברו רף חדש להערכתה: עד כמה נוהגת בו המשטרה באופן הוגן. ככל שהחקירה התפתחה, מיקדו את הדיון הציבורי בשאלה אם סיקור אוהד בתקשורת בתמורה להטבות שלטוניות הוא בגדר שוחד ("היכן מעטפות הכסף?"). משהגיעה החקירה לשלביה הסופיים, הוצב סרגל חדש לקביעת מעמדו הציבורי של נתניהו: האם ראוי למשטרה לפרסם את המלצותיה, או שיש להשאיר זאת להכרעתו הסופית של היועץ המשפטי לממשלה. בתחנה הנוכחית מורידים עושי דברו של נתניהו פעם נוספת את סף המבחן לכשירותו: עד כמה ראוי ונבון להעמיד לדין ראש ממשלה מכהן.

וכך, בתהליך מהיר, שנמשך לא יותר משלוש שנים, הצליחו נתניהו ואנשיו לפרק את שנתות המבחנה שעל פיהן אמורה היתה להימדד כשירותו המוסרית להוסיף ולעמוד בראש המדינה. מה שנחשב לכל הדעות, בשנת 2016, להתנהגות מחפירה, לא תקינה, ראויה לגינוי, הפוסלת אותו (ברמה הנורמטיבית) מלשאת בתפקידים ציבוריים, נהפך לדיון תגרני, פורמליסטי, שהיקפו ומהותו מצטמצמים והולכים לסוגיות טכניות כמו מה העיתוי המתאים להכרזה על החלטת היועץ המשפטי בעניין תיקי החקירה, מה יהיה אורכה של תקופת ההכנה לשימוע, מדוע לא ניתנה לנתניהו הזדמנות להתעמת עם עדי המדינה וכיו"ב.

מבלי שניתנה מספיק הדעת לכך — הצליחו נתניהו ולבלריו לטשטש את חושי הציבור ולהרחיק מתודעתו את משמעותה הכוללת של התנהגותו השערורייתית: ראש ממשלה שבגד בחובתו להנהיג את אזרחי המדינה ביושר כפיים, כיווץ את התלונות כלפיו לדיון בסוגיות נוהליות שבחסותן הוא משתמט מלתת דין וחשבון על התנהלותו הנאלחת, ומתכוון גם לחמוק ממיצוי הדין המשפטי. מפלגתו, ועמה רוב סיעות הכנסת (היוצאת וכפי שמסתמן — גם הבאה) נותנות לו גיבוי או נכנעות לרצונו. שובר הסף גובר על שומרי הסף. והציבור הישראלי, כמו העם הצרפתי ב–1940 על פי עדותו הנוקבת של רומן גארי, משלים עם ניוון השרירים שאחז בו משום שמערכת החיסון שלו מורעלת בשיטתיות.



תגובה 7: אלי בובליל ר"ג
22:57 22.01.2019
עוזי,ישר לפנים. ראש ממשלת ישראל ולאו דווקא ביבי. עומד בלחצים נטורפים לא פחות מצ'רצ'יל בימי היטלר. מצידי שיקבל מתנות,שיזיין כל יום את אסתר מלכה אחרת,שישתה מה שהוא רוצה ושאישתו תקנה מה שתרצה. כל עוד הוא מביא שגשוג לאומה,שומר על הביטחון,מביא את המדינה לרמות של אימפריה. אני מוכן לתגמל אותו כמו שמתגמלים את יו"ר טבע,בנק הפועלים ואפל. בלי כחל וסרק.

Wednesday, March 13, 2019

An open letter to Rep. Ilhan Omar, and my response

On Saturday, March 9, 2019, 1:11:11 AM GMT+2, Buddy Macy wrote:

Dear Congresswoman Omar,

As a member of both the House Foreign Affairs and Education & Labor Committees, you should be overjoyed by this:

And this:

Sincerely,
Bernard Macy



My response:

Mr. Macy,

This is truly so wonderful, and heart warming, and touching.
Some Israeli people have been doing great things for the underprivileged.

I have been writing Wikipedia articles about such projects.
Here is one, still in a draft form:
And another one (Sorry, only in Hebrew for the moment):


Oh, by the way - how is all this related to the brave and honest and truthful statements made by Rep. Ilhan Omar, about Israel's crimes against the Palestinians?

Listening to you guys on the Right, categorizing Rep. Omar's statements as "antisemitism", drove me to conclude that there is no real problem of antisemitism in the world today. Because 95% of all statements that you categorize as such, are 100% legitimate criticism of the Israeli government.

Cheers,
Avner E.

Tuesday, March 5, 2019

יש לפחות בדיחה אחת טובה בכתבה על גיא פינס

להלן כתבתה של שני ליטמן (מבקרת ה"תרבות"): אחרי שהציוויליזציה תיחרב, התוכנית של גיא פינס תשמש חומר מרתק להיסטוריונים

בעבר היו לי טענות נגד התוכנית של גיא פינס, בעיקר על האופן הפוגעני שבה הציגה נשים והסגידה שלה לתרבות הסלבס. אבל כמו שקורה לא פעם, המציאות פשוט עקפה את פינס בסיבוב. כמו שזה נראה כרגע, התוכנית שלו תוכל לשמש בעתיד כחומר מרתק להיסטוריונים, אחרי שהציוויליזציה הנוכחית תיחרב והכל יתחיל מחדש ויגיע אולי לדרגת התפתחות מוסרית טובה יותר.

הם יוכלו למצוא בתוכניות האלה עדויות מאלפות לכמה תופעות תרבותיות שפשוט קשה להאמין שקיימות. כי מה שהתוכנית של פינס עושה בעקביות ובמיומנות, וגם באירוניה דקה שהולכת ומשתכללת, זה לתעד את הדקדנס המוחלט של תרבות הסלבס המופרעת במדינה הזאת, ובמיוחד מאז שכולם התמכרו לרשתות החברתיות. את הסגידה כיום עושים הסלבס לעצמם. האינסטגרם הפך את החיים לפשוטים מאוד עבור עורכי התוכנית, שרק צריכים לקטוף את הזהב הטהור שהוא מספק להם.

אחת המצטיינות בתחום היא ניקול ראידמן, מוכרת בגדים וחברה קרובה של רעיית ראש הממשלה. ובאמת, חשתי שמזמן לא שמעתי שום עדכון לגבי בתה של ראידמן, מישל, שמחירי הבגדים שלה כבר סוקרו לא פעם אצל פינס. שמחתי מאוד לשמוע שהיא כבר בת שמונה, כלומר אדם מבוגר לכל הדעות, בעלת שיקול דעת, והוזמנה לתצוגת אופנה בפריז. יחד עם אמא שלה כמובן, אבל כבר לא כתינוקת נלווית, אלא כאושיית אופנה בפני עצמה.

אמא ניקול מציגה בפני עוקביה באינסטגרם את הבגדים של הילדה כולל מי המעצב שאחראי להם, ואז מראה את עצמה, או כמו שהיא קוראת לזה, "ועכשיו טוטאל לוק אמא". שתיהן יושבות בתצוגה, וניקול מצלמת את עצמה עם פילטר כה עוצמתי עד שבמקום תווי פנים, רואים ענן רך ובתוכו זוג עיניים. אחרי התצוגה עושים מה שעושים, כלומר שותים שמפניה, גם ילדות בנות שמונה. ראידמן פונה לעוקביה, שהיא כבר מנחשת את ההתחסדות שלהם מראש, ואומרת: "כל הנשמות הטובות, לא להגיד לי מלה ולא רבע מלה על זה שהבת שלי היום טועמת שמפניה. חמודות, היא לא תהיה אלכוהוליסטית, היא רק טועמת". ביקשה, אז לא נגיד כלום.

גם חבורת "נסענו לא על חשבוננו למלדיביים והיה נורא כיף" מכה שנית. האינסטגרם של גל גדות, מלי לוי ושות' מגלה שהפעם החבורה ביקרה בפריז, במלון שאת שמו לא אזכיר כי הן עשו את זה מספיק. הן ב־מ־ק־ר־ה היו גם במסעדה של אסף גרניט וב־מ־ק־ר־ה היה שם מישהו שחגג יום הולדת. כאן דנה גרוצקי מהתוכנית של פינס קצת שגתה כשהכריזה, "מתנה שאי אפשר לקנות בכסף", כשהתייחסה לנוכחותה של גל גדות ביום ההולדת במסעדה, שלא סתם היתה שם, אלא אשכרה בזקה שבבי בוטנים או משהו על הקינוח שהזמין חתן השמחה (שולחן מתוק, אם התעניינתם). ומישהו הרי שילם על כל החגיגה הזאת. אולי זו היתה מישל ראידמן.


תגובתי:
Yeah, Right
"התכנית של פינס עושה במיומנות, ולפעמים באירוניה דקה"... תרגום: התכנית היא לא על סלבס ועל רכילות, היא בעצם לועגת לה... אז אולי גם דודו פארוק עושה פארודיה... מה שיכול להיות נכון בעצם!
אולי זה כמו "חלומו של הכוזרי", ספרו של מיכה גודמן, שמציע פרשנות מקורית (ומבריקה, לדעתי), שטוענת: "ספר הכוזרי" של ר' יהודה הלוי איננו, כפי שטוענים ה"שמאלנים", ספר גזעני - אלא בעצם, פארודיה על גזענות... האם זה מה שהתכנית ה"מיומנת והאירונית" של גיא פינס עושה?...

יש רק בעיה קטנה עם התזה הזאת - פינס מציג את התופעה עם ריר על השפתיים, ובהנאה רבה... כפי שמוכיח הרייטניג האדיר שלו, ש(בהנתשאות האופיינית לי), אני יכול לנחש שאינו נובע מצמאונם של הצופים למנה של אירוניה טובה...
(ואם לא הבנתם את העוקצנות שלי: הרייטינג נובע כנראה מצמאונם למנה של ציצים יפים).